4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 27. | Telefon: 06-42-512-814 | e-mail: vecseytagiskola@gmail.com

HAT-KP-1-2022/1-001180 pályázat képes, szöveges beszámoló

buszos 2

Előkészítő foglalkozás 2023.03.20.

Tanulmányi kirándulásunkat előkészítő tevékenység előzte meg, melynek során diákjaink és pedagógusaink felkészültek az útra. Végigtekintettük a kirándulás állomásait, annak történelmi, néprajzi és természeti-földrajzi vonatkozásait, melyet az iskola aulájában kiállítottunk.

  

  Ezek az órák nagyon jó hangulatban teltek. A kutató-rendszerező munkát csoportokban, párokban végezték a gyerekek. A megszerzett információkat, tudást elmélyítették, alkalmazták, illetve új ismeretekre is szert tettek. A foglalkozások után, már nagyon várták az utazást.

Értékelő óra 2023. 05.08- 15.

A következő napokban 1-1 osztályfőnöki óra keretében hetedikeseink értékelték a kiránduláson történteket, megbeszélték és feldolgozták azt a sok-sok új ismeretet, amire az út során szert tettek.  Fontosnak tartjuk a tudásmegosztást is, ezért a 6. osztályosoknak tartottunk egyórás bemutató előadást képekkel élményekkel színesítve, felkeltve érdeklődésüket, hiszen a következő tanévben ők is a Határtalanul program keretében részt vesznek egy tanulmányi kiránduláson.

             

A projekt legfontosabb eredményei, tapasztalatai:

A Határtalanul közösség – és tudatformáló hatása nevelési céljainknak fontos eleme.

A pályázat alatt „térben és időben” olyan történelmi, irodalmi, földrajzi, képzőművészeti „sétán” vehettünk részt, amelyre tanítási óráink nem adnak lehetőséget. Azt átélni és megélni, hogy történelmi tájakon kirándulhatunk, csak úgy lehet, ha azokra a tájakra lépünk, amelyek valóban a nagy történelmi Magyarország tájegységei ma is. A kirándulás lehetővé tette, hogy megismerhettük például csodálatos vidékeit, megkoszorúzhattuk történelmi emlékhelyeinket és megtapasztalhattuk – ha csak napokra is –, milyen élni a mai Székelyföldön.

Olyan természetföldrajzi helyeken túrázhattunk, mint például a Székelykő, a Tordai- hasadék, olyan kuriózumszámba menő helyet látogattunk meg, mint a Tordai sóbánya.

A történelmi Bánffy család romjaiban is lenyűgöző kastélyában sétálhattunk. Ady Endre lépteinek nyomában jártunk a zilahi gimnáziumban. Gyönyörködtünk a nagyváradi székesegyház monumentális épületében. Végül Nagykároly belvárosában tettünk feledhetetlen történelmi sétát.

 

A támogatás felhasználásának részletezése, a tanulmányi kirándulás rövid bemutatása (ismertesse a megvalósított feladat célját 3.1. szerint):

A pályázatunk célja az volt, hogy a diákok számára a magyar irodalom,  földrajz és történelem órákon tanult tananyag megelevenedjen, nemzettudatukat formáljuk és olyan helyszíneket láthassanak, melyek kulturális örökségünk tekintetében is kiemelkedő jelentőségűek. 

1. nap: Nyíregyházáról indultunk a reggeli órákban. A határt Ártándon léptük át. Nagyváradon megtekintettük a Püspöki Székesegyházat, mely Erdély legnagyobb Barokk temploma. A  Királyhágón fényképeket készítettünk az Erdélyi medence gyönyörű panorámájáról, majd folytattuk utunkat Körösfőre. Megtekintettük a falu négy fiatornyos Református templomát, amely az 1550-es évek nagy vallástörténeti eseményéről a reformáció szellemiségének Erdélyben való megjelenéséről árulkodik. Fejet hajtottunk Vasvári Pál az 1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő hősi halottjának emlékkopjafájánál. Kolozsvárra érve megtekintettük a Főtér nevezetességeit (Mátyás király szülőháza és szobra, a Szent Mihály templom, a Farkas utca nevezetességei, Bolyai Egyetem). Estére értünk a szállásunkra Torockóra.

                                                                 

                                           

2. nap:  Reggeli után Tordára indultunk, ahol egy mágikus birodalmat tekinthettünk meg a Föld mélyében. A Tordai sóbánya Torda egyik legfontosabb turisztikai és gyógyhelye. 

                                   

 

A Sóbánya meglátogatása után Erdély egyik legszebb természeti látványosságához a Tordai- hasadékhoz indultunk. Az elénk táruló tájkép messze felülmúlta várakozásunkat. Hatalmas, domboktól, sziklákkal körbezárt mély katlan tárult elénk, amely egy nagyobb beszakadt barlangrendszer maradványa. A helyenként 250 méter magasságot is meghaladó sziklafalak között túráztunk. A túra végén egy Árpád- kori településre Magyarpeterdre érkeztünk. Élményekkel gazdagodva indultunk vissza szálláshelyünkre. 

         

3. nap: Reggeli után Torockóra indultunk. Az egykori bányaváros lakói betelepült Székelyek a Székely- kő hármas csúcsa alatt. A település Erdély egyik legszebb faluja. A faluból indultunk el a Székely- kő “meghódítására”. Jólesően és elfáradva érkeztünk vissza szálláshelyünkre.

               

                       

4. nap: Reggeli után a Mezőségbe indultunk. Első megállónk Válaszút volt, ahol a Kallós Zoltán Alapítvány házában látható Erdély legszebb népművészeti gyűjteményét tekintettük meg.

       

Azután átsétáltunk az Alapítvány által fenntartott iskolába, ahol betekinthettünk az ott lakó gyerekek mindennapjaiba. Megismertük iskolarendszerüket, szokásaikat. Sokat beszélgettünk, játszottunk velük. majd átadtuk szerény ajándékunkat, amit nagy szeretettel fogadtak. 

 

 

Bonchidára folytattuk utunkat, ahol a romos Bánffy kastélyt tekintettük meg. Kirándulásunk utolsó állomásaként Nagykárolyban sétáltunk. Megnéztük a belváros nevezetes szobrait és emlékhelyeit (Kölcsey és Ady szobra), és az impozáns Károlyi kastélyt és parkját látogattuk meg.

Fájó szívvel intettünk búcsút Erdélynek. Életreszóló élményekkel gazdagodva tértünk vissza a mindennapokba.

Az utazást követő beszélgetések, élménybeszámolók során bebizonyosodott, hogy a gyerekeket megérintette mindaz, amit a négy nap alatt láttak és tanultak. Felejthetetlen emléket kaptak a pályázatnak köszönhetően.