4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 27. | Telefon: 06-42-512-814 | e-mail: vecseytagiskola@gmail.com

Az Ökoiskola cím elnyerését követően iskolánk első alkalommal kapcsolódott be a Fenntarthatósági témahét programjaiba, mely 2022. április 25-29 között került megrendezésre.

Célunk volt a tanulóink környezettudatos magatartásának erősítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása.

Az Öko-munkacsoport úgy alakította ki a hét programját, hogy az új ismeretek nyújtása, bővítése mellett szórakoztató is legyen a gyerekek számára.

Minden reggel az iskolarádióban sugárzott rövid ismeretterjesztő előadással indult. Megismerhették a tanulók a fenntartható termelés, fogyasztás, életmód, fejlődés fogalmát. Hallhattak az erdők megóvásának, és a szelektív hulladékgyűjtésnek a fontosságáról, testi és lelki egészségünk védelméről, a megújuló energiaforrások jövőbeni szerepéről.

Hétfőn minden osztály osztályfőnökének vezetésével feldolgozott egy témát a Fenntarthatósági témahét honlapján ajánlottak közül. A kisebbek a „Csepp a tengerben” címmel a tiszta víz fontosságával foglalkoztak. A nagyobbak „Mobilélet” címmel az elhasználódott mobiltelefonok további sorsával, hasznosíthatóságával foglalkoztak.

A „tantárgyi zöldítés” egész héten folytatódott, minden tanítási óra kapcsolódott a fenntarthatóság témaköréhez.

2-6. osztályosaink a hét folyamán erdei foglalkozáson, erdőjáráson vehettek részt a Pál Miklós Erdészeti Iskola vezetőjének Petrilla Enikőnek az irányításával. A gyerekek megismerkedtek a sóstói erdő növény és állatvilágával, az erdőgazdálkodás fontosságával.

Az 5.a osztályos gyerekek a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomban orgonahangversenyen vettek részt. Nagyszerű élmény volt.

A 7. osztályosok a Nyírségvíz Zrt. Tó utcai telepén ismerkedtek meg a szennyvíztisztítás folyamatával, fontosságával. Köszönjük az Iparkamarának az üzemlátogatás megszervezéséhez nyújtott segítségét.

A hét folyamán a DÖK szervezésében papírgyűjtésre is sor került.

Napközis délután keretében pedig a megújuló energiaforrásokról készítettek tablót a gyerekek.

Sikeres, ismeretekben és élményekben gazdag hetet zártunk. Jövőre újra szeretnénk bekapcsolódni a Fenntarthatósági témahét programjaiba.

A témahét programjairól készült képeket IDE kattintva érheti el.