4400 Nyíregyháza, Vécsey köz 27. | Telefon: 06-42-512-814 | e-mail: vecseytagiskola@gmail.com

Kedves Gyerekek, Tisztelt Szülők!

Szeptember 1-én megkezdődik az iskola. A köznevelésben tanuló gyermekek és a munkájukat végző pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése. Az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) ezért kiadta a "Intézkedési terv a 2020/2021. tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről" című dokumentumot. Ennek alapján a mai napig minden iskola elkészítette saját "Járványügyi intézkedési tervét". Ennek kivonatát olvashatják itt tájékoztatásul, illetve letölthetik és megismerhetik a teljes dokumentumot.

Ezúton is kérek mindenkit a felelősségteljes viselkedésre, az intézkedési terv maradéktalan betartására!

 1. FELKÉSZÜLÉS A NEVELÉSI ÉVRE, TANÉVKEZDÉSRE

Alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végeztek munkatársaink. A fertőtlenítő nagytakarítás elvégzése során figyelembe vettük a Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) ajánlását. A tagintézményvezető ellenőrizte a takarítások végrehajtását. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készült.


A portán kézfertőtlenítő szer került kihelyezése. Megtörtént a portás-vagyonőr képzése a járványügyi helyzetben a beléptetéssel kapcsolatos új feladatairól.


A mosdókban, WC-kben, tantermekben folyékony szappan, fertőtlenítő kézmosó folyadék, papírt kéztörlő, eü papír került kihelyezése, illetve a tartókat/adagolókat feltöltöttük. A készletek kiadását naplózzuk, a fogyást figyelemmel kísérjük, és szükség esetén rendelünk.


Az iskolaudvaron a sorakozáshoz, az ebédlő, a büfé, a porta előtt 1,5 m-es távolságjelzések kerültek kijelölésre, felfestésre.

Az ebédlőben a székeket felére ritkítottuk, a tanteremben ahol lehet 1,5 m-es védőtávokat alakítottunk ki.

Plakátokat, tájékoztatókat készítettünk, helyeztünk ki és osztopttunk meg a facebookon is.

2. AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA

Az intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. A gyermekeknek érkezéskor kerülniük kell a csoportosulást, a főbejáraton az 1,5 m-es védőtávolságot betartva kell belépniük. A portás érintés nélküli hőmérővel szúrópróba szerűen megmérheti a tanulók testhőmérsékletét. A tanulók lehetőleg 7:30 és 7:45 között érkezzenek meg. 7:00 órától indokolt esetben ügyeletet biztosítunk. Az ügyeleti igényeket az osztályfőnökök az első napon felmérik.


A szülők gyermeküket a kapuig kísérhetik, és délután ott várhatják meg. Kérjük a szülőket, ne csoportosuljanak, és igyekezzenek megtartani a védőtávolságot! A tömeg elkerülése érdekében több lépésben engedjük haza a gyermekeket: 15:15 1. évfolyam, 15:30 2. évfolyam, 15:40 3. évfolyam, 15:50 4. évfolyam. A felső tagozatos napközisek 16:00 órakor indulnak haza. A testvérek hazaengedését összehangoljuk. 17 óráig ügyeletet biztosítunk.


Személyes jelenlétet igénylő ügyintézés telefonon előre egyeztetett időpontban lehetséges, de kérjük és javasoljuk a szülőknek a telefonos és elektronikus ügyintézést. Személyes ügyintézés során a kézfertőtlenítés – és az iskola teljes területén – maszkhasználat kötelező.
A személyes kontaktus minimalizálása érdekében kérjük, hogy a 06-42-512-814 telefonszámon előzetesen egyeztessenek időpontot, amennyiben mindenképpen személyes ügyintézés szükséges.


Kérjük, hogy iskolalátogatási igazolások kiadása iránti igényüket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen igényeljék meg, a gyermek nevének és osztályának megadásával, majd azt válasz e-mailben megküldjük Önöknek. Amennyiben eredeti példányra is szükségük van, kérjük jelezzék az e-mailben és azt a kérelem elküldését követő napon iskolánk portáján átvehetik.


3. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA


A bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden belépőnek alaposan kezet kell mosnia vagy fertőtlenítenie kell a kezét (a gyerekek, tanulók esetében inkább javasolt a szappanos kézmosás).


A tanév első napján az osztályfőnökök ismertetik a járványügyi óvó-, illetve a személyi higiéné alapvető szabályait a tanulókkal. A gyermekeknek megtanítják az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés.


Naponta több alkalommal munkatársaink (a délelőttös takarítónő, és szükség esetén a portás, udvari munkás) fertőtlenítő takarítást végeznek a termekben, a folyosókon és a szociális helységekben kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek, valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek.


A tanulók az alsó és a felső tagozaton is a saját tantermükben tanulnak. Ez alól a testnevelés az informatika és az Etika/Hit-és erkölcstan órák képeznek kivételt, valamint indokolt esetben a matematika és idegen nyelv csoportbontás. Az osztálytermekben lehetőség szerint gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről. A tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése engedélyezett, de nem kötelező.


A folyosókat a munkatársak, a tantermeket az órát tartó pedagógus és a hetesek rendszeresen szellőztetik.


Mivel a védőtávolság a közösségi terekben nem tartható be, így az iskolába való belépéstől kezdve a folyosón való közlekedésnél a szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező.


Az iskolaudvaron az egyes osztályok számára jelölünk ki területet, ezzel megvalósítva a gyermekek térbeli elkülönítését. Az udvaron nem kell maszkot viselni.


Az alsó és a felső tagozat csengetési rendjét 10 órától 15 perccel eltoljuk, ezzel biztosítva, hogy kevesebb gyermek legyen egyszerre a folyosókon, udvaron.


Javasoljuk a gyermekek számára Tisztasági csomag összeállítását az alábbi tartalommal: pohár, papír zsebkendő, szalvéta, kézfertőtlenítő, szappan, eü papír. Természetesen az iskola ettől függetlenül biztosít szappant, kézfertőtlenítőt, papír kéztörlőt, eü papírt.


Az órán, használt tanítási segédeszközöket, a napköziben használt játékokat a pedagógusok fertőtlenítik.


A szabadtéri játékok fertőtlenítéséről a karbantartók gondoskodnak.


A földszinti folyosókat felsős tanulók csak reggel 7:30-ig, az iskolába érkezéskor használhatják. Ennek ellenőrzésére és betartatására az ügyeletes nevelők és a portás jogosultak.


Minden osztály az osztálytermével azonos szinten lévő mosdót használhatja.


4. ÉTKEZTETÉS


A tízórait minden osztály a saját osztálytermében fogyasztja el. Az alsó tagozatban az 1., a felső tagozatban a 2. órát tartó nevelő tízóraiztat, és kiemelt figyelmet fordít a gyermekek étkezés előtti alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.


Az ebédlőben felére ritkítottuk a székek számát, és az ebédeltetéshez a sorbanállás elkerülésére az osztályok számára külön időbeosztás készült. Az ebédeltetést végző nevelő kiemelt figyelmet fordít a gyermekek étkezés előtti alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.


Ebédelési rend: 11:30 – 1. évfolyam, 11:50:2. évfolyam, 12:10:3. - évfolyam, 12:30 – 4. évfolyam, 12:45 – 5. évfolyam, 13:00 – 6. évfolyam, 13:20 – 7. évfolyam, 13:35 – 8. évfolyam.


Az ebéd kiosztására vonatkozóan az HUNGAST vállalat külön szabályzatot állított össze és tart be.


Az iskolai büfénél fokozottan ügyelni kell az 1,5 m-es védőtávolság betartására, melyet a padlón elhelyezett jelzésekkel segítünk. A tanulók vásárolt terméket a tantermükben, vagy a tantermük előtt fogyasztják el.


5. TANULÓI HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE


Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről szakorvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a tanuló hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.


Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.


A gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.


A módosított Házirendünk szerint a szülő félévente 3-3 tanítási napról való hiányzását igazolhatja gyermekének.


6. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN


Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tüneteit észleljük, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesíteni kell az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.


A beteg tanulókat a földszinten erre a célra kialakított tanteremben helyezzük el. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező. A szülőt az osztályfőnök/iskolatitkár értesíti. A szülőnek a lehető legrövidebb időn belül fel kell vennie a kapcsolatot telefonon a gyermek háziorvosával, majd az ő utasításait követve kell eljárnia.


A tanuló és a dolgozók állapotára vonatkozó információkat érzékeny adatként kezeljük.


A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza, melyet az intézmények el kell fogadnia, azt saját hatáskörben nem bírálhatja felül.


A szülő köteles az iskolát írásban (e-mail, KRÉTA) értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. A szülőt erről a kötelezettségéről körlevélben és szülői értekezleten tájékoztatjuk.


A dolgozók koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés esetén haladéktalanul értesítik a vezetőség valamelyik tagját, lehetőség szerint a tagintézményvezetőt.


7. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉN


Az NNK – a területi népegészségügyi hatóság, azaz a Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatala által elvégzett járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás eredménye alapján – az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságát tájékoztatja azon köznevelési intézmények, illetve feladat ellátási helyek alapadatairól, amelyekről bebizonyosodik, hogy az intézménnyel jogviszonyban álló tanuló, pedagógus vagy egyéb személy tesztje koronavírus-pozitív.


Az adatok alapján az EMMI és az NNK közösen megvizsgálja, hogy szükséges-e elrendelni az intézményben más munkarendet. Az intézményben a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetéséről az operatív törzs dönt. Az intézmény a jogszabályok alapján arra jogosult szervtől haladéktalanul tájékoztatást kap a döntésről.


Az átállást okozó állapot megszűnése után az intézmény jelzést kap arra, hogy térjen vissza a normál munkarend szerinti oktatás folytatására. A további népegészségügyi döntéseket az NNK és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre. A tanulók a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelését követő naptól az iskolát oktatási célból nem látogathatják.

Letölthető szabályzat